dahlia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kineziotape vs. elastický obväz

Možno pár rád pre váhavcov ako som bola aj ja. Vopred upozorňujem, že nechcem nikomu robiť reklamu.
Dostala som kúsok kineziotejpu. Paráda. Čo s ním, to je už druhá vec.

Mala som problém. Dosť zásadný na to, aby ma donútil pouvažovať.
Tá „zázračná“ páska by mi skutočne mohla pomôcť.
Môj pravý členok bol na tom biedne, vyvracal sa kedy sa mu zapáčilo. Urobiť niečo, čokoľvek, znamenalo fixovať členok.
Kedysi mi službu robila plastová ortéza. To znamenalo nosiť iba jedny tenisky (do ktorých sa vpratala) a nepríjemný pocit hraničiaci obščas, najmä pri dlhšom nosení, s bolesťou. Darmo, plast je plast.
Takže problém jasný – padala mi špička (neviem ktoré svaly to majú na starosti), čo ma však trápilo oveľa viacej, bol môj členok, ktorý sa ľahko mohol stať obeťou môjho spôsobu nastupovania.

Nahovorila som rehabilitačnú, že mi to oblepí. Jasné, nikdy predtým to nerobila, ale obe vieme, čo chceme dosiahnuť. Takže som bola jej pokusný králik.
Nech bolo akokoľvek, noha sa mi zrazu nevyvracala, nastupovala som istejšie, zrazu som dokonca dokázala (s chodítkom) stáť iba na jednej nohe – pravej. Absolútne sebaisto som zrazu dokázala robiť kroky bez opory.
Horšie to už bolo v noci, kedy som sa zobudila na to, že ma noha bolí. Bolo mi úplne jedno, že účinok tejto „vecičky“ je 2-3 dni. Potrebovala som ju dať dole. A to okamžite. Veď na druhý deň mi nohu spevní elastickým obväzom a bude mi zasa hej.

Pravda je, že som stále nastupovala lepšie, bez podvrnutí členka, ako tomu blolo zvykom. Moje telo konečne pochopilo, že na chodidlo sa stúpa takto a nie inak. :)

Po cvičení som sa teda dočkala a pln8 očakávaní vyštartovala vpred. Ibaže... Je to asi ako presadnúť z audiny do favorita. Jasné, na oboch sa dá odviezť. Ibaže voľba asi bude jasná. :)

Snažila som sa prísť na kĺb veci.
Kineziotejp poskytoval podporu dynamickú, prispôsoboval sa koži i svalom. Na rozdiel od neho, elastický obväz poskytoval podporu statickú. Noha sa mi častejšie vyvracala a necítila som ani takú istotu.

Ak som bola predtým odporca tejpov, dnes už je situácia iná. A stále budem zdôrazňovať, že mne to robil neprofesionál. Iba vedel, 4o potrebujeme docieliť.
Zámerne porovnávam prácu toho istého človeka, aby som nemala skreslený obraz.

Dnes hovorím jasné áno tejpom, je to skutočne dobrý výmysel. Ešte keď sa toho ujme profesionál... To musí byť úplna paráda.

Ja mám teda jasno. Snáď tento článok bol aspoň trochu prínosom.

kvadruparéza | stály odkaz

Komentáre

  1. hmmm
    idem pogúgliť-čo je to-kineziotejp...
    moja ľavá-problém-nedávno-3 týždne vzad-zasa urobila vývrtku-a následok? prasknuté rebro a otras mozgov...
    publikované: 19.06.2013 16:25:48 | autor: r (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014